مرجع عالیقدر آیت الله العظمی یعقوبی: تشویق به بهرهگیری از روزهای باقیمانده ماه رمضان برای برپا کردن سنّت اعتکاف
بسمه تعالی
مرجع عالیقدر آیت الله العظمی یعقوبی: تشویق به بهرهگیری از روزهای باقیمانده ماه رمضان برای برپا کردن سنّت اعتکاف
حضرت آیت الله العظمی شیخ محمد یعقوبی (حفظه الله) بر اهمیت برپا کردن سنّت اعتکاف در عراق و کشورهای اسلامی تأکید کردند که این عمل با اینکه اهمیت و تأثیر زیادی در ساختن انسان از بُعد معنوی و روحی و فکری دارد اما همچنان به صورت محدود و غیر مناسب در حال انجام است. معظم له فرمودند: “یکی از بزرگواران به زیبایی، ت اعتکاف را به عنوان ‘امّ العبادات’ توصیف کرده است، چراکه این عبادت در خود مهمترین عبادات در اسلام را دارد، و اهمیت آن زمانی بیشتر می شود که این اعتکاف در دههی آخر ماه مبارک رمضان و روزهای مقدّس دیگری همچون ماه رجب و شعبان، و دهه اول ذیالحجه، با همه آن فضیلت و شرافتی که دارند انجام شود، این مطلب در حدیث صحیحی از امام صادق (علیه السلام) آمده است که فرمود: و رسول خدا صلّى اللّٰه علیه و آله چون ده روز آخر ماه فرا مى رسید در مسجد اعتکاف مى کرد، و مؤمنین خیمه اى براى او بپا مى کردند، و کمر بر عبادت مى بست، و بستر خود را جمع می کرد.
این سخنان در زمانی که آقای تکیه ای رئیس مؤسسه اعتکاف در جمهوری اسلامی و همچنین معاون ایشان همراهان او به دفتر ایشان در نجف اشرف حضور یافتند ارائه شد. معظم له از تلاشها و فعالیتهای مبارک این مؤسسه در راستای آگاهیبخشی، آموزش، انگیزهبخشی و ترویج و فرهنگ سازی این سنت مبارک در ابعاد اخلاقی، فقهی، تربیتی و اجتماعی تقدیر کردند.
همچنین ایشان، به آثار و برکات فراوان این سنّت مبارک در زندگی راهبرانی که به فعالیت های دینی یا اجتماعی می پردازند اشاره کرده اند که انجام این عبادت و این مناسک را برای افرادی که می خواهند پست هایی را در هر زمینه ای به عهده بگیرند ضروری دانسته اند چراکه آنها را برای ادای وظیفه و موفقیت در آن کمک خواهد کرد.
ایشان یک سخنی که سابقا گفته بود را یادآوری کرد و آن این که تمام رهبرانی که در رهبری امت خود موفق شده اند قبل از ورود به جامعه، دوره ای را وارد اعتکاف شده اند در رأس همه آنها پیامبر اکرم (صلى الله علیه واله) بود ایشان قبل از مبعوث شدن در غار حراء اعتکاف می گرفت و به عبادت می پرداخت، و علما نیز بر سنت او عمل کرده اند همچون امام خمینی (رضوان الله تعالى علیه) و شهید صدر دوم (رضوان الله تعالى علیه) که در دهه هشتاد قرن گذشته که مانند حصر خانگی به دور از جامعه زندگی را گذراند و در آن دوره بهره بسیاری در تربیت و تهذیب نفس خود برد و این قبل از دهه نهم بود و قبل از قبول مسئولیت مرجعیت از سوی ایشان بود.
و همچنین ایشان زمانی که شنید این موسسه یک مجموعه هشت جلدی در موضوع اعتکاف و آداب و آثار آن و مطالب دیگری در موضوعات مرتبط با آن گردآوری کرده است تعجب نکرده اند که تنها این واژه یک بار در قرآن آمده است {وَالْعَاکِفِینَ} (بقره: ۱۲۵) چراکه واژهای قرآن کریم مفاهیم و معانی بیشماری را در خود دارد.
و ایشان به مؤمنین توصیه کرد که از روزهای باقیمانده ماه رمضان برای اعتکاف در مساجد اصلی شهرهای مختلف استفاده کنند تا از آثار معنوی و برکاتی که خداوند برای آن در نظر گرفته است، بهرهمند شوند.
ایشان در سال ۲۰۰۷ در سخنانی مردم را در راستای احیای سنّت اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان دعوت کرد و کتاب اعتکاف از رسالهی عملیه او بنام “سبل السلام” قبل از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان سال ۱۴۲۸ قمری چاپ شد تا مؤمنین با آداب و احکام این سنت مبارک آشنا شوند.