بسمه تعالی
حضرت آیت الله العظمی شیخ محمد یعقوبی دام ظله
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
ما جمعی از دانشجویان دانشگاهها در برخی از مسائل نظیر پایان نامه و رساله نویسی با مشکل روبرو میشویم. لازم است با احکام شرعی آنها آشنا باشیم لذا از حضرتعالی استدعا داریم که آنها را برای ما روشن سازید:
-
آیا زمانیکه دانشجو مطلب معینی را از کتاب مشخصی مطالعه کند و آن را با بیان دیگری در پایان نامه یا رساله خود منعکس کند شرعا باید منبع را ذکر کند با اینکه عین عبارات را نیاورده است؟
-
آیا زمانیکه دانشجو مطالب معینی را در کتاب مشخصی بخواند که آن مطلب از کتاب دیگر اقتباس شده، آیا جایز است بدون ذکر کتاب واسطه، منبع اصلی را در نوشته خود ذکر کند؟
-
با فرض پیشین اگر دانشجو مستقیما پس از آن به کتاب اصلی مراجعه کند و آن را در نوشته خود بیاورد بدون ذکر منبع واسطه، چه حکمی دارد؟
-
اگر دانشجو به یک اندیشهای دست پیدا کند سپس در میان مطالعات خود ببیند نویسندهای نیز به همین اندیشه رسیده است آیا لازم است که به آن اشاره کند؟
-
آیا جایز است که دانشجو عنوان رساله یا کتابی که در گذشته کار شده را با توجه به اینکه محتوی و روش و گستره آن متفاوت است را بنویسد؟
طاعات و عبادات شما مورد قبول حق واقع شود و ما و تمام دانشجویان را از دعای خیر فراموش نسازید.
جمعی از دانشجویان دانشگاه کوفه
۲۱ رمضان ۱۴۴۱
۱۵/۵/۲۰۲۰
بسمه تعالی
السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
طاعات و عبادات شما مورد قبول حق واقع شود و شما را از مهمانان خود در این ماه مبارک قرار دهد.
-
در صورتی که نویسنده اندیشه و مطالب دیگران را با بیان دیگری پردازش کند اشکالی در عدم ذکر منبع نیست چرا که انسان از راه شنیدن و دیدن و خواندن اندیشهها را دریافت میکند و بر او واجب نیست هر اندیشه را از هر کجا دریافت کرد به آن منتسب سازد.
-
به منبع اصلی مذکور در پاورقی مراجعه کند و مستقیم از آن نقل کند و اگر از واسطه نقل کرد بگوید از فلان منبع بنقل از فلان منبع.
-
جواب آن گذشت.
-
بر او لازم نیست.
-
اگر محذوری نظیر سردرگمی خوانندگان یا تضییع حقوق نویسنده سابق و مانند آن لازم نیاید اشکالی ندارد.
محمد یعقوبی
۲۴ رمضان ۱۴۴۱
۱۸/۵/۲۰۲۰
Total ۱ Votes:
۰
۱