استفتاء درباره تعدد مراجع دینی در یک زمان
بسمه تعالی
مرجع عالیقدر حضرت آیت الله شیخ محمد یعقوبی (دام ظله)
السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
نظر شما درباره تعدد مراجع دینی در یک زمان چیست؟ آیا این وضعیت مثبت است؟ یا اینکه این حالت موجب اختلاف و انشعاب و تشتت میشود و باید بر مرجعیت واحدی اجماع کرد؟
جواب:
بسمه تعالی
من بر این باورم که تعدد مراجع دینی که شرایط فتوا را دارند، از ابعاد مختلف وضعیت مثبتی است:
۱- مراجع دین مجتهدانی هستند که در چارچوب کلی که از سوی امامان معصوم (علیهم السلام) تعیین شده، به مکتبهای علمی مختلفی تعلق دارند، و سابقه طولانی در استنباط احکام شرعی از قرآن کریم و سنت دارند؛ و هر یک بعد از تلاشهای فراوان مبانی خود را از منابع استخراج کردهاند. آنها دارای روشهای نظری و عملی در تحقیق و جستجو تا رسیدن به احکام شرعی که برائت ذمه را به ارمغان می آورد دارند و بر این اساس، تعدد آنها باعث غنای حرکت علمی میشود.
و طلاب علوم دینی از این رهگذر به افق وسیعی از روشهای تحقیق و ژرف نگری دست پیدا میکنند.
۲- این وضعیت برای مکلفین گشایش ایجاد میکند، زیرا ممکن است مرجع در برخی احکام به دلیل تعارض ادله و فقدان مرجحات در مسأله ای، تردید کند، یا به علت اجمال دلیل، اطمینان حاصل نکند و دلیل کامل برای حکم در مسأله وجود نداشته باشد. در این صورت، مکلف ملزم به احتیاط میشود و ممکن است عمل بر اساس احتیاط برای او دشوار باشد. در اینجا مرجع به او اجازه میدهد که به مجتهد دیگری که احتمال اعلمیت دارد مراجعه کند و در آن برای او رخصت و گشایش ایجاد کند و بدین ترتیب مکلف از احتیاط رهایی مییابد. این یکی از معانی حدیث شریف از امام صادق (علیه السلام) است که فرمود: حضرت پیامبر اکرم (صلى الله علیه وآله) فرمود: «اختلاف امتی رحمه».[۱]
۳- شیعیان که پیروان مراجع دینی هستند، خود دارای فرهنگهای متنوع، تمایلات مختلف و باورهای متفاوتی در تعامل با امور زندگی هستند، به ویژه با توجه به پیشرفت بزرگ وسایل ارتباط جمعی و هجوم گسترده شبهات و چالشها، در حالی که همگی به احکام شرعی پایبند هستند، این مقلدین در محیطهای متنوعی زندگی میکنند، برخی بر اهمیت حفظ وضعیت خاص شیعیان تأکید دارند، و برخی دیگر بر ضرورت فعالیت اجتماعی و پویایی و تلاش برای اقناع مردم به اسلام، و امر به معروف و نهی از منکر تأکید میکنند، و برخی نیز بر لزوم مشارکت در زندگی سیاسی به اندازهای که فرصت فراهم باشد، تأکید دارند. بدین ترتیب باید این موارد را در دایره انتخاب مرجع تقلید که در دایره اعلمیت احتمالی و جامع شرایط تصدی هستند، مد نظر قرار داد.
با توجه به همه این موارد، تعدد مراجع دینی و تنوع رویکردهای آنها در کار و فهم مسئولیتهای محول به آنها، فضایی برای دیدگاهها و تمایلات مختلف شیعیان فراهم میکند و همه را در بر میگیرد. اما اگر مرجعیت به یک سبک واحد محدود شود، بخشی از شیعیان ممکن است به فکر پیوستن به جبهههای دیگر بیفتند که به نیازهایشان پاسخ دهد، به گمان اینکه میتوانند به پایبندی دینی خود ادامه دهند، اما از خط مرجعیت و شاید از دین به طور کلی دور شوند، همانطور که در برخی از دورههای گذشته اتفاق افتاد که بخشی از جوانان شیعه به کمونیسم گرایش پیدا کردند تا اینکه آیت الله شهید محمد باقر صدر (رضوان الله تعالی علیه) کتابهایی مانند «اقتصادنا» و «فلسفتنا» را نوشت و به شیعیان هویت و اعتماد به نفس خود را بازگرداند.
و نصیحت من به همه مؤمنان این است که به وضعیت تعدد مراجع دینی که تقلید آنها برائت ذمه را در پی دارد، با این دیدگاه تمدنی بنگرند و به آن پایبند باشند و آن را به عنوان عاملی برای تعصب، جانبداری و دشمنی با دیگران قرار ندهند، زیرا این امر از سوی استکبار جهانی و شیاطین جن و انس ساخته شده و از طریق دشمنان و جاهلان و منفعتطلبانی که هیچ ورع و تقوایی ندارند، منتقل میکنند.
محمد یعقوبی
۱۸-شوال-۱۴۴۶
۱۷-۴-۲۰۲۵
[۱]- معانی الأخبار: ۱۵۷ / ۱. ، کنز العمال: ۲۸۶۸۶.
بسمه تعالى